piatok 12. októbra 2012

Pouliční umelci

Veľmi sa mi páči, ako v zahraničí fungujú pouliční umelci. Kráčate si mestom a po ceste na každom kroku nejaký gitarista, spevák, tanečník, mím...

Ja osobne si myslím, že na to, aby mohol niekto vonku hrať a mal pri tom pred sebou rozložený kufrík z gitary, aby mu doňho ľudia hádzali peniaze, nikto nepotrebuje povolenie, no vláda si to asi nemyslí, a tak umelcov pokutuje, a ani netuší, o koľko prichádzame.

Uznajte sami.





Mňa fascinuje, keď vidím na ulici niekoho takto hrať. Pre okoloidúcich bývajú pouličný artisti výzvou, inšpiráciou, spestrením všedného dňa. Deťom sa to páči, dospelí sa možno aspoň pousmejú. Majú možnosť vidieť naživo niekoho hrať, a to zadarmo. Ak hodíte peniaze do klobúka, je to vaša voľba. Z tých pár centov aj tak nikto nevyžije, no možno o pár týždňov si bude môcť kúpiť nový nástroj.

Ich to baví. Nepotrebujú albumy, ani obrovský honorár, stačí im iba nástroj. Veď presne tak to má byť.




Občas stretneme kúzelníka, hercov, hudobníkov, tanečníkov, alebo maliarov, ktorý vám za pár korún namaľujú obraz, o akom ste ani nesnívali. Možno karikatúru, portrét, alebo to, načo sa práve dívajú. Môžu vám nasprejovať nočnú oblohu, alebo pastelmi vyčariť divokú rieku. 
Je na nás, či toto pouličnú umenie podporíme. Pár centov nás nezabije, a niekoho urobíme šťastným, keď si večer spočíta vyzbierané peniaze. Veď koľkým ľuďom oni vyčaria úsmev na tvári? 

*März*

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára