nedeľa 7. apríla 2013

Keith Donohue - Ukradnuté dieťa

Ahojte :))
Pred pár dňami mi kamarát poslal jednu skvelú eknihu a ja som sa rozhodla, že sa s ňou podelím.
Celý príbeh sa odohráva medzi dvomi postavami, ktoré, takpovediac, menia identitu. Istý rarach, ktorého meno tuším ani nebolo spomenuté, je podhodencom, to znamená, že rarachovia unesú dieťa a on ho nahradí.
Tento rarach sa stáva Henrym Dayom, chlapcom, ktorý má milú matku, prísneho podozrievavého otca a dve malé sestričky dvojíčky, ešte bábätká. Stáva sa znova človekom a hľadá odpoveď na otázku, ktorá ho dlho trápi - kým bol pred tým, ako ho uniesli rarachovia?
Hraje na klavír, spomína si na nemecké frázy a popritom rastie, spolu s ním túžba po odhalení pravdy.
Chlapec, ktorého nahradil, sa začleňuje medzi ostatných rarachov, prestáva rásť, starnúť, nadobúda schopnosti, ako je rýchly beh a pozorné zmysly. Dostáva meno Aniday. V skupine získava dôveru, no pri prechádzkach po lese sa stretáva so ženou v červenom kabáte, ktorá zrazila jeleňa. Vráti mu život a mizne. Žena si ho však zapamätá.
Keď sa o pár rokov z Henryho stáva hudobný génius a ona ho stretáva na koncerte a pripomína mu príhodu, lenže  všetci ju majú za pomätenú.
No jeho otec ho stále neprestal podozrievať, a keď náhodou stretáva Anidaya, stále malého, spácha samovraždu. Henry tomu nerozumie.
No stáva sa nešťastie - Igel, momentálne najstarší rarach, sa chce vymeniť s dieťaťom. Lenže on pri tom zomrie a skutočné dieťa nájdu ľudia, rovnako ako jeho telo a záhada je na svete. Tunely, v ktorých bývajú, zbúrajú ľudia a oni idú bývať do bane. Tá sa zrúti a dvoch pochová, ďaľšie dve prichytia ľudia pri vykrádaní obchodu a už onjich nikto nič nevie.
Neskôr si Henry berie za ženu Tess, spolužiačku zo základnej školy. Majú dieťa a keď doma načapá kradnúcich rarachov, podozrieva ich, že mu chcú vymeniť syna. Už pozná aj svoju pravú identitu, zistil ju pri svadobnej ceste v Nemecku.
Aniday navštevuje knižnicu so Škvrnou. Píše si denník, no raz, keď chcel Škvrne povedať, že ju miluje, ona odchádza. Henry nachádza skrýšu rarachov, v noci sa vkradne do knižnice a nájde Anidaya. Jeho olejová lampa spôsobí požiar a denník zhorí. Aniday objaví mapu, ktorú Škvrna nechala namaľovanú na strope - cestu k nej. Vydá sa hľadať ju.
Ak chcete podrobnosti, prečítajte si knihu :) Napíšte mi do komentu, že chcete tú knihu :)
*März*

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára